Zelf villen

ZELF VILLEN

Of een huid mooi genoeg is om te looien, is een keuze die u zelf mag/moet maken. Enkele aandachtspunten bij het maken van die keuze zijn:

Betreft het een zomer- of wintervacht?
Is het dier aan het verharen?
Wanneer het dier geschoten is, is er (te) grote schade van het uitschot?
Wanneer het dier is aangereden, zijn er kale schuurplekken aanwezig?
Wanneer het dier gevonden is, in hoeverre in de ontbinding gaande (afhankelijk van buitentemperatuur)?
En natuurlijk, hoe uniek is het dier voor u?

Belangrijk te weten is dat een wintervel niet altijd beter is dan een zomervel. Herten, reeën, rendieren, enz. hebben ‘s winters holle haren waardoor de vacht hen goed isoleert tegen de koude. Deze holle haren breken echter wel makkelijk af waardoor het lijkt dat deze winterhuiden de haren ‘loslaten’. Ze zijn minder geschikt om er beloopbare vloerkleden van te maken, door belopen worden deze huiden zeer snel kaal. Als decoratief vel zijn ze natuurlijk wel mooi!

Wanneer u een dier zelf wilt villen, dient u de vilsneden zo te plaatsen dat de huid, eenmaal open gevouwen, symmetrisch oogt. In de looierij kunnen kleine afwijkingen weggesneden worden, maar dat is jammer wanneer het een vacht met een mooi kleurenpatroon betreft. Hierna volgen enkele afbeeldingen die u helpen te bepalen waar vilsneden geplaatst moeten worden.

Het villen van een compleet dier t.b.v. een zacht gelooide huid:

De buiksnede loopt hier in een rechte lijn van de onderlip tot in het puntje van de staart. Snij daartoe midden over enkele referentiepunten zoals de keel, adamsappel, borstbeen, navel en anus. Indien het dier eerst ontweid wordt, d.w.z. dat de darmen er in het veld uitgehaald worden, maak de ontweidsnede dan direct over het midden en snij niet te veel dijbeenhuid weg. Indien u de hoeven of klauwen aan de huid wilt laten, snijdt u de tenen los van de pootbotten. Snij tussen de botten door, knip de niet kapot omdat er dan scherpe botsplinters vrijkomen die huiden in de looimachines kunnen beschadigen. Let tot slot op dat alle staartbotjes verwijderd zijn, snij dus ook de staarthuid van bijvoorbeeld een vos helemaal open!

Het villen van een kophuid (cape) t.b.v. een borstpreparaat:

Vil de huid ruim achter de voorpoten rondom het lichaam los en laat 15 tot 25 cm van de voorpoothuid aan de cape zitten. Bij dieren met een gewei of hoorns kunt u precies over het midden van de rug en nek een vilsnede maken richting de kop. Let op: maak een vloeiende, rechte vilsnede zonder ‘happen’. Deze happen zijn vrijwel niet te hechten en moeten dan weggeknipt worden, hetgeen te zien is. Wanneer u bij het achterhoofd bent, stopt u met villen en snijdt u de kop los van de nek, bij voorkeur door atlas en draaier te scheiden. Let op dat u daarbij niet door de keelhuid snijdt! Preparateurs villen het liefst zelf de kop uit omdat bijvoorbeeld oogleden geheel nodig zijn om de cape te kunnen prepareren. Dit vergt enige ervaring!