Onderhoud van gelooide huiden

ONDERHOUD VAN GELOOIDE HUIDEN
Onderhoud schapenvachten

Wol en leder zijn van nature zelfreinigend en breken de meeste stoffen van nature af. Het bestaat voor 100% uit eiwitten en vormt daardoor geen voedingsbodem voor bacteriën en virussen. Regelmatig uitkloppen en laten luchten is meestal voldoende om uw vacht schoon, soepel en fris te houden.

Onderhoudstips

Bij mist kunt u de schapenvacht buiten hangen, bij sneeuw kunt u de vacht daarin leggen en na enige tijd vervolgens uitkloppen.

Na een tijdje kan de vacht wat vervilten, om de vacht weer mooi en zacht te krijgen kunt u de vacht kammen met een geschikte borstel. Hiervoor kunt u gebruik maken van een speciale borstel voor schapenvachten, een borstel voor langharige honden (glansborstel), maar ook een schone staalborstel.

Met Tea Tree kun je de schapenvacht eventueel desinfecteren.

Doe uw schapenvacht liever niet in de wasmachine of droger. Na het wassen kan de natuurlijke glans en soepelheid van uw vacht verminderen, doordat de natuurlijke wolvetten oplossen. Wilt u uw schapenvacht toch wassen, doe dat dan bij voorkeur middels een handwas met bijvoorbeeld ossengalzeep. In de wasmachine alleen als bovenstaande methodes niet meer helpen: gebruik dan het wolwasprogramma (max. 30 graden) en was met een schapenvel wasmiddel. Hier zit lanoline (wolvet) in, wat van nature ook in de schapenvacht zit. Ophangen om te drogen, niet in de droger of in de zon! Dit droogt de vacht uit.

Onderhoud rundervachten

Het onderhoud van een koeienhuid is minimaal. Stofzuigen met een minimaal zuigvermogen is meer dan voldoende. Eventuele vlekken zijn te verwijderen met een neutrale zeepoplossing, maar voorkomen is natuurlijk beter omdat het verwijderen van vlekken niet zo makkelijk is.

Voorkomen van vlekken

De haren van een koeienhuid zijn poreus en kunnen makkelijk vuil opnemen. Om dit te voorkomen kunt u de vacht beschermen door deze in te spuiten met ‘leather en textile protector’. Geheel voorkomen dat de haren van een koeienhuid vuil opnemen kunt u niet. Maar het helpt wel om eventuele ongelukjes makkelijker te verwijderen.

Koeienhuid zelf schoonmaken

Stel dat uw koeienhuid vuil is geworden. U kunt dan de huid afnemen met een oplossing van groene zeep en water. Het is niet de bedoeling dat u de huid gaat schrobben, want dan kunnen de haren loslaten en kunnen er kale plekken ontstaan. Na het schoonmaken de koeienhuid met schoon water afnemen.

De kat heeft op uw koeienhuid geplast

Bij vervuiling met urine is het belangrijk om de huid eerst af te nemen met een oplossing van groene zeep en water. Vervolgens neemt u een oplossing van 50% water en 50% schoonmaakazijn om daar de huid nogmaals mee af te nemen. De geur zal dan grotendeels verdwijnen, desnoods kunt u de behandeling herhalen of een textile refresher gebruiken. Lukt dat niet, dan is professioneel laten reinigen nog het enige alternatief.

Onderhoud van uw koeienhuid

Dit is makkelijk, regelmatig stofzuigen met een minimale zuigkracht volstaat. Maar u zult merken dat de huid na verloop van tijd zijn mooie glans kwijtraakt en dof begint te worden. Om die mooie glans weer terug te krijgen kunt u een klein beetje lederolie op een doekje sprenkelen en met de haren mee op de vacht aanbrengen. Uw koeienhuid krijgt dan weer zijn mooie glans terug en de huid blijft hiermee in goede conditie.

Afdruk van een tafelpoot verwijderen

Na verloop van tijd wilt u de inrichting van uw huis weer eens veranderen. Vervolgens blijkt dat de poot van een salontafel een afdruk heeft achter gelaten. Om deze afdruk te verwijderen kunt u een zak met ijs op de plek leggen. Is de afdruk dan nog niet helemaal hersteld, neem dan een vochtige doek en leg dat over de afdruk heen. Nu kunt u met een strijkijzer op een middelmatige temperatuur de afdruk verder weg strijken. Zorg ervoor dat u geen direct contact met de haren maakt!

Voorkom dat uw koeienhuid uitdroogt

Wanneer het leder uitdroogt, kunnen er op beweeglijke plekken barsten ontstaan. Maar vaker zult u merken dat de huid aan randen gaat omkrullen. Dat komt omdat de dunnere lagen in de huid sneller uitdrogen dan de dikkere, met een ongelijke oppervlaktespanning tot gevolg, hetgeen het omkrullen veroorzaakt. Bevochtigen is de enige remedie.

Wanneer het goed mist hangt u de koeienhuid buiten over de schutting heen en laat hem rustig hangen tot hij vochtig aanvoelt. Uw koeienhuid ziet er gelijk weer fris uit. Heeft u die mogelijkheid niet, dan kunt u ook met een plantenspuit de huid nevelen met water. Dit is regelmatig nodig wanneer de koeienhuid op een vloer ligt met vloerverwarming.