Huiden looien

HUIDEN LOOIEN

Van oudsher worden huiden gelooid om er kleding, leer of bijvoorbeeld preparaten van te maken. Een mooi gelooide huid is een sieraad in uw interieur, denkt u bijvoorbeeld aan mooi vloerkleed van een koeienhuid of aan schapenvachten als warme zittingen voor uw (tuin)meubilair. Gelukkig worden natuurlijke, duurzame producten als huiden en vachten tegenwoordig steeds meer op waarde geschat en gewaardeerd.

Verschil zacht en nat looien

Er zijn 2 looidoelen te onderscheiden. Een huid kan zacht gelooid worden (ook wel droog of soepel gelooid genoemd) of nat gelooid (ook wel prepareerlooien genoemd). Zacht gelooide huiden betreffen de zogenaamde decoratieve vellen (‘vloerkleden’), na afronding van het looiproces is de huid omgevormd tot zeemleer waarin de haren van het dier vastzitten. Nat gelooide huiden zijn bedoeld om verder te verwerken in bijvoorbeeld een preparaat. Hierbij is de huid uiteraard geconserveerd, maar kan nog om een vorm gespannen worden om vervolgens (hard) op te drogen.

Laten looien of zelf looien

Wanneer u een huid heeft die u gelooid wilt hebben, kunt u ervoor kiezen deze naar een looierij (veelal in Duitsland) te brengen of deze zelf te looien. Het looien van dierenhuiden vergt een gedegen kennis van huidstructuren, elke diersoort is op dat gebied anders. Om een mooi resultaat te krijgen is een professionele bewerking nodig. Heeft u hier niet zelf de kennis en kunde voor, dan kunt u de huid het best naar een looierij brengen. Hoe u de huid het best kunt bewaren en bij de looierij kunt aanleveren leest u op onze pagina over inzouten en bewaren. Mocht u besluiten de huid zelf te looien, dan vindt u verschillende looimiddelen in onze webshop. Ook verkopen wij een reader waarin verschillende looitechnieken zijn beschreven.