Huiden looien

HUIDEN LOOIEN

Van oudsher worden huiden gelooid om er kleding, leer of bijvoorbeeld preparaten van te maken. Een mooi gelooide huid is een sieraad in uw interieur, denkt u bijvoorbeeld aan mooi vloerkleed van een koeienhuid of aan schapenvachten als warme zittingen voor uw (tuin)meubilair. Gelukkig worden natuurlijke, duurzame producten als huiden en vachten tegenwoordig steeds meer op waarde geschat en gewaardeerd.

Het looien van dierenhuiden vergt een gedegen kennis van huidstructuren, elke diersoort is op dat gebied anders. Om een mooi resultaat te krijgen is een professionele bewerking nodig.

Verschil zacht en nat looien

Er zijn 2 looidoelen te onderscheiden. Een huid kan zacht gelooid worden (ook wel droog of soepel gelooid genoemd) of nat gelooid (ook wel prepareerlooien genoemd). Zacht gelooide huiden betreffen de zogenaamde decoratieve vellen (‘vloerkleden’), na afronding van het looiproces is de huid omgevormd tot zeemleer waarin de haren van het dier vastzitten. Nat gelooide huiden zijn bedoeld om verder te verwerken in bijvoorbeeld een preparaat. Hierbij is de huid uiteraard geconserveerd, maar kan nog om een vorm gespannen worden om vervolgens (hard) op te drogen.