FAQ

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS

Algemene vragen

Kan ik met het OV het Veluws Prepareer Atelier bereiken?
Schaarsbergen ligt in/tegen Arnhem aan, Arnhem Centraal station is zeer goed bereikbaar met trein en bus. Vanaf dit station rijdt er op werkdagen een buslijn (nr. 9) naar Schaarsbergen – IPC. De busdienst heeft het keerpunt bij ons op het bedrijventerrein (bij het hoofdgebouw ±250 meter vanaf gebouw H / het Veluws Prepareer Atelier). Op zaterdagen is deze buslijn echter beperkt in gebruik, ook afhankelijk van het seizoen. Check daarvoor de dienstregeling.

Ik kan u niet aan de telefoon krijgen…
Een aanzienlijk deel van ons werk bestaat uit het geven van trainingen, zowel in het Veluws Prepareer Atelier als op locatie in Nederland of zelfs internationaal. Tijdens trainingen (voor de klas) kunnen wij de telefoon niet opnemen, een telefoniste hebben wij niet. Ook onderweg (in de auto) is ons beleid ‘off-line’ te zijn, simpelweg om de aandacht bij het verkeer te houden. Dat is in Nederland in de spits gewoon noodzakelijk. Om die reden kan het voorkomen dat wij slecht bereikbaar zijn, wij vragen om uw begrip. Daarentegen begrijpen wij ook dat u met een vraag zit, en willen u graag helpen. Dat doen we door middel van een uitgebreide website en algemene folders.
Toch contact? Stuur een Whatsapp bericht of een email met uw vraag, dat gaat het snelst.

Vragen over onze cursussen

Kan ik tegelijkertijd de cursussen prepareren vogels en zoogdieren volgen?
Qua cursusdata is dat mogelijk, echter raden wij dat (sterk) af. Beide cursussen zijn echt verschillend en wanneer u weinig of geen ervaring hebt, zult u uw vrije tijd volledig nodig hebben voor oefeningen van 1 cursus. Veel deelnemers volgen beide cursussen achter elkaar.

Met welke cursus moet ik beginnen?
Dat is geheel persoonlijk, de moeilijkheidsgraad van vogels of zoogdieren ligt vooral ook aan uw ervaring, interesse voor een categorie (hoeveel en hoe goed heeft u vogels of zoogdieren geobserveerd?) en wat u zelf het leukst vindt. Over het algemeen worden zoogdieren iets makkelijker gevonden om mee te starten, toch beginnen de meeste preparateurs met vogels. Dat heeft natuurlijk ook met de beschikbaarheid van te prepareren materiaal te maken, een doodgereden vogel wordt vaker gevonden dan een nog prepareerbaar zoogdier.

Kan ik mijn brood verdienen met prepareren?
Waarom niet? Maar let wel op, de gemiddelde preparateur heeft 5 tot 10 jaar nodig om het enorm veelzijdige vak van preparateur onder de knie te krijgen. In Nederland zijn enkele tientallen beroeps preparateurs actief en er is volop werk voor ze. Vrijwel allen zijn eenmansbedrijven, een enkeling is in loondienst. Daar zult u het niet van moeten hebben, u maakt het meeste kans om als zelfstandige aan de slag te gaan. Vele uren werk tegen een bescheiden tarief wegen voor de meeste preparateurs wel op ten opzichte van de vrijheid en het mooie van het conserveren van een prachtig, maar vergankelijk dier.

Ben ik na de cursus in staat klantenwerk te prepareren?
Dat is van een aantal factoren afhankelijk, zoals bijvoorbeeld hoeveel u tijdens de cursus -en dan vooral ook thuis- hebt geoefend, hoeveel ‘gevoel’ u voor het vak heeft en hoe snel u en uw klant tevreden zijn. Wanneer u geen ervaring heeft bij aanvang van een cursus, adviseren wij u om de eerste 2 jaren vooral te oefenen en af en toe eens een preparaat voor een vriend of kennis te maken om zo de reactie te polsen. Dat gaat dan vanzelf over in (betaald) klantenwerk.

Schaarsbergen is ver weg, wordt de cursus niet dichterbij gegeven?
Nee, helaas. Wanneer u onze cursuslocatie kent, begrijpt u waarom prepareer cursussen niet als ‘reizend circus’ gegeven kunnen worden. Er zijn zoveel materialen, machines en gereedschappen voor een enkele cursusdag nodig, dat het enorm kostbaar zou worden om telkens voor een dag een atelier op en af te bouwen.
Wij hebben bewust gekozen voor een goed bereikbare plaats in het midden van Nederland. Onze cursisten komen van de Waddenzee- en Noordzeekust, Regio Brussel (België) en Duitse grens naar ons toe. Daarmee is de gemiddelde maximale reistijd 2 uur.

Kan ik met het OV de cursuslocatie bereiken?
Schaarsbergen ligt in/tegen Arnhem aan, Arnhem Centraal station is zeer goed bereikbaar met trein en bus. Vanaf dit station rijdt er op werkdagen een buslijn (nr. 9) naar Schaarsbergen, de busdienst heeft het keerpunt bij ons op het bedrijventerrein (Schaarsbergen – IPC bij het hoofdgebouw ±250 meter vanaf gebouw H / het Veluws Prepareer Atelier). Op zaterdagen is deze buslijn echter beperkt in gebruik, ook afhankelijk van het seizoen. Check daarvoor de dienstregeling.

Is er catering aanwezig tijdens de cursussen?
In het Veluws Prepareer Atelier is een kantine aanwezig met keukenblok, koffie-/thee automaat, koelkast en magnetron. Een cateringservice is in ons pand niet aanwezig. Op werkdagen (maandag t/m vrijdag) is er wel een cateringservice in het hoofdgebouw op het bedrijventerrein aanwezig. In overleg kan er tijdens doordeweekse cursusdagen daar gelunched worden. Op zaterdagen en zondagen zult u uw eigen lunch mee moeten brengen.

Ik kom van ver, kan ik ergens overnachten?
Wij hebben zelf geen overnachtingsmogelijkheid. De regio Arnhem – Apeldoorn kent vele overnachtingsmogelijkheden, van goedkoop tot duur. Enkele opties zijn: Stayokay Arnhem, diverse hotels in Arnhem of Apeldoorn of een bungalowpark in de omgeving van Nationaal Park De Hoge Veluwe (‘onze buren’).

Vragen over huiden looien

Hoe conserveer ik een huid van een haas voor een aporteerdummy?
Huiden welke om aporteerdummy’s worden gespannen, mogen niet giftig gelooid worden om de hond te beschermen. Gebruik daarom geen traditionele looi middelen. Huiden voor dit doel hebben sowieso een korte levensduur, u kunt volstaan met de huid goed schoon te schrapen (vet en vlees moeten verwijderd zijn) en de huid goed te wassen met koud water en iets zout. Bloedresten (welke snel voor bederf zorgen) zijn dan uit de huid. U kunt de huid om de dummy spannen en deze op laten drogen. De huid is niet gelooid, maar zal zolang deze droog blijft wel enkele weken mee gaan.
Iets duurzamer is het wanneer u de huid met aluin en zout conserveert, of desnoods met glycerine. Hoe dat moet is na te lezen in de gebruikershandleiding op onze verpakkingen, zie onze webshop.

Ik heb een huid bemachtigd welke ik wil laten looien. Wat moet ik doen?
Het belangrijkste is dat u ervoor zorgt dat het rottingsproces (bederf) stopt of vertraagd wordt. Dat kan door de huid in te vriezen of wanneer dat niet kan, de huid in te zouten.

Let op, wij hebben onze looiservice overgedragen, voor contact gegevens klik hier. Neem met dhr. Thijssens contact op over de wijze van aanleveren.

Wanneer kan ik mijn te looien huiden terug verwachten?
Het zacht looien van decoratieve vellen duurt gemiddeld 9 tot 12 maanden. Wij looien niet zelf, dat gebeurt bij professionele looierijen in het buitenland. Periodiek halen wij huiden op, pas dan weten wij welke huiden klaar zijn. Wij hebben geen inzage in de voortgang van de looi processen bij de looierijen en kunnen dus ook geen exacte uitspraken doen over wanneer u uw gelooide huid(en) terug kunt verwachten.

Vragen over prepareren

Ik heb een dood dier gevonden welke ik zelf wil prepareren. Hoe moet dat?
Deze vraag krijgen wij elke week wel 1 of 2 keer. En een antwoord daarop geven gaat niet, tenminste niet ‘even in een email’. Prepareren is een veelzijdig vak (viltechnieken, looitechnieken, kunstlichamen maken, modelleren, postamentbouw en afwerkingstechnieken), het is niet voor niets dat de basiscursussen 14 dagen duren. Die inhoud kunnen wij niet even overtypen…
Maar wij hebben wel een aantal readers geschreven met de basistechnieken. U vindt deze in onze webshop onder literatuur.

Prepareert u ook (huis)dieren?
Nee, Bos en Fauna is een opleidingsbedrijf en leverancier van materialen en gereedschappen om te kunnen prepareren, wij nemen geen klantenwerk (dieren) aan om te prepareren.

Zoekt u een preparateur? Kijk op www.prepareren.nl/zoek-preparateur om een preparateur bij u in de buurt te vinden.

Ik heb spekkevers nodig om te skeletteren, heeft u die?

Nee, helaas. Wij hebben geen skelet preparateurs in het Veluws Prepareer Atelier, daarmee ook geen actieve spekkevers waaruit wij een aantal kunnen weghalen voor verkoop. Wel werken wij met skeletterende collega’s, stuurt u een email naar info@bosenfauna.nl met het verzoek om spekkevers, dan sturen wij uw verzoek door.